Hier onder lees je een aantal testimonials van mensen die de training ervaren hebben, lees in hun woorden wat Ho’omana voor ze heeft betekend:


IK BEN EEN MAN EN IK GA OP REIS

In de trein, op weg naar huis, zit ik te mijmeren wat ik de laatste tien dagen heb meegemaakt. Of eigenlijk wat ik de laatste tien dagen heb beleefd. Heb ik bereikt wat ik waar ik naar zocht? Of is het anders gelopen. Ik kwam met de gedachte dat ik verbinding moest leggen tussen mijn kop en mijn buik, tussen mijn overontwikkelde ratio en mijn onvoelbare gevoelens. Nu zit ik in de trein en ik vind het verbinden helemaal niet meer interessant. Ik ben er en ik weet. Meteen als ik dit schrijf begrijp ik dat dit niet concreet, aantoonbaar is. Het is ook nag eens zweverig. Tweede poging: Ik ben er doordat ik op de grond sta, omdat mijn lichaam weer helemaal van mezelf is. Ik weet dat je kunt geven, kunt nemen en kunt terughalen wat je geeft. En ik weet hoe je de balans kunt zoeken.
Niet dat ik nu klaar ben met mezelf. Nee, er is nog veel werk aan de winkel. Iets weten, ook al is het onbeschrijfbaar, is pas iets als je het toepast. Hoe dat moet? Dat weet ik niet. Ik kan alleen maar varen op de bemoedigende woorden dat ik veranderd ben en dat het toepassen van het er zijn en weten een kwestie is van leven zoals je het in die tien dagen hebt beleefd. Nu zit ik in de trein en ik zal wel zien. Vol vertrouwen kijk ik vooruit. Ik weet hoe ik de balans moet zoeken en of het lukt, zal blijken. Wat deden we dan in die tien dagen dat ik er nu ben en weet? Als ik exact zou
beschrijven wat we deden, slaat het nergens op. Dat heeft ook geen zin. Het is echter geen wazig geloof. Wat we hebben gedaan is letterlijk aan onszelf gewerkt. Fysiek bezig zijn, ademen, zweten, meegaan. Merken dat je met beweging jezelf helemaal kunt geven en jezelf kunt verliezen. Dat je met beweging jezelf kunt isoleren en afsluiten van alles om je heen. Dat je stabiel kunt zijn en wankel. Ik sport veel en ik heb altijd veel gesport. Dan zou je kunnen denken dat het bewegen en zweten mij toch wel bekend moet zijn. Nou, nee. Dit gaat om bewegingen die metaforen kunnen zijn voor je leven.
Hoe je leeft en waar je kop zit en waar je buik. Met al mijn ratio had ik niet verwacht dat dit waar kan zijn, maar ik vind het niet interessant om er over na te denken omdat ik ben en ik weet. Ik ben niet alleen bezig geweest met mezelf. We waren met zevenen en ik heb die anderen leren kennen. We hebben verschillende keren tot tranens toe gelachen. Maar we hebben elkaar oak weten te raken en ik als ik nu terug denk was dat volledig integer en vooral oak respectvol. Je bent erbij als iemand door een moeilijke emotie gaat. Als bij iemand de bom van opgekropte woede ontploft. Je bent er ook bij als iemand het eindelijk durft om gek te zijn en ook als hij zich weer terugvind en door zijn eigen gekte te beleven, weet hoe hij met zijn autistische zoon moet omgaan. Zij zijn erbij als je stil ligt te huilen op een matje tijdens een ademhalingsoefening omdat je verdriet heb over de eenzaamheid. Zij zijn er ook bij als je de volgende dag kwaad op alles en iedereen bent omdat je overal orde ziet. Overal die structuren en opgelegde verwachtingen die je in de weg staan. Ze horen je stampen op de vloer en ze zien je nijdig om je heen kijken met gebalde vuisten. Zij zien ook hoe je dat weer weet te verwerken in je bewegingen. In de balans van geven, nemen en stabiliteit zoeken. Je krijgt de ruimte om te realiseren dat je volgens een heleboel concepten leeft die niet kloppen of overbodig zijn. Echt overboard zetten dat kun je pas doen als je weer in het echte leven zit en weer aan de slag bent met je omgeving. In het huis op de Prins Hendrikkade kun je alleen realiseren. Merken dat het niet klopt. En dat voel je tijdens de sessies van bewegingen. Het werken met je trainingsgenoten en je hoort het tijdens de gesprekken.
Wat bij mij naar binnen viel is dat ik moet stoppen te denken dat ik een jongen ben. Ik ben een man! Ik heb kloten en ze hangen op de juiste plaats. Het klinkt plat ook voor mezelf, maar het is voor mij wel wezenlijk. Hoe dit uitpakt als ik mijn jongen zijn loslaat en op mijn 42e eindelljk een man word, zie ik wel na deze treinreis. Realiseren is pas de eerste stap.
Ik zit nog steeds in de trein. Af en toe keek ik tijdens het typen naar buiten en zag een regenbui bij Moerdijk die doorklieft was met zonnestralen. Verderop zag ik prachtige bomen in herfstkleuren. Nu denk ik aan al dat geweldig eten dat ik de laatste dagen heb gehad. Het gevoel dat je in een gezin werd opgenomen. Behalve José en Caspar, wordt je verwelkomt door hun zoon Joost. Je krijgt een massage van dochter Annabel en de andere dochter Lotte, schuift aan bij het avondeten. De vader van José komt taart brengen die de moeder heeft gebakken en Marly staat met ik weet niet wie van het gezin in de keuken de heerlijkste gerechten te maken. Ik nader mijn huis. Nog even wachten op het volgende station op de stoptrein. Straks lopend naar huis. Zal ik door de velden lopen? Straks even kijken of het nog licht genoeg is. Morgen of misschien vanavond al gaat het veranderen beginnen. Ik ben een man en ik ga op reis.


Het is nu een week geleden dat ik thuis ben gekomen, na persoonlijke transformatie training. Wat was het een bijzondere week. Het was zo puur, zo zuiver en mooi. Een ervaring om N O O I T te vergeten. In een woord geweldig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ik ben geraakt door jullie openheid, toewijding, betrokkenheid en de persoonlijke begeleiding voor iedere deelnemer. Zelden heb ik dit zo intens ervaren.
In deze 10 dagen heb ik zoveel geleerd en zoveel ervaren, dat ik dit eigenlijk niet na kan vertellen (en dat is waarschijnlijk ook de bedoeling).
Het was een liefdevolle reis van openbaringen, van emoties, pijnen, leermomenten, inzichten en plezier. Op een dieper nivo voel ik dat de verandering in gang is gezet en hoop deze voor altijd met me mee te dragen. Ik heb genoten van elke seconde, elke minuut, elk uur en elke dag, met als gevolg ik in tranen van jullie afscheid heb genomen. Ook nu weer, staan de tranen in mijn ogen tijdens het typen…
Gisteren heb ik de walsen van Strauss gedownload en ga ik – waarschijnlijk vanavond nog – heerlijk vliegen.

Eigenlijk dekken alle bovenstaande woorden niet de lading van mijn ervaring, beleving en gevoelens.
Hou me aub op de hoogte van de vliegdagen / vliegavonden, want bij deze heb ik me reeds ingeschreven.

Nogmaals heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel erg bedankt en veel liefs


Het volgen van de transformatie-training bij IPBO heb ik als een keerpunt ervaren. Ik was in verschillende therapievormen toch al redelijk door de mangel gehaald, maar eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik nog nooit zoveel over en van mijzelf te weten ben gekomen en daarbij; vooral VOL energie naar huis ging. Dit in tegenstelling tot therapie-sessies in een vorig “leven”. Een testimonial schrijven is bijna tegenstrijdig aan dat wat ik geleerd heb. Het is geen kwestie van “woorden geven aan”, het is een kwestie van beleven, ervaren en laten. Niet alles hoeft een rationele betekenis te krijgen. Sommige dingen in het leven zijn zoals ze zijn. En ik heb daarin de keuze hoe ik dit leven leef!
Om toch enigszins een idee te geven; Mijn leven leef ik nu bewuster. De stappen die ik zet (de meest simpele stappen op een dag) zet ik bewust en met aandacht. De keuzes die ik maak, maak ik bewust en met aandacht voor”wat is goed voor mij’. Ik heb afgerekend met een ingesleten denk- en gedragspatroon over goed moederschap …. ik heb afgerekend met een leefpatroon op het gebied van ziekte/dood en verlies.
Het waren 10 bijzondere dagen in mijn leven waarin ik bijna alle emoties van het leven heb ervaren, maar alle emoties op een bedje van liefde, warmte, acceptatie en aandacht.


De training is voor mij een “wake-up”call geweest die mij uit mijn “twilight”zone gehaald heeft.
Na 10 dagen voel ik me weer verbonden met mijzelf en mijn omgeving.
Ik zie de toekomst weer positief tegemoet, het is tijd voor verandering.
De training heeft mij aan het werk gezet en geïnspireerd.
Het heeft mij weer kleur gegeven en hoop om in de toekomst meer te stralen.
Ik heb het gevoel dat er einde is gemaakt aan mijn oude “manier”van leven. Het voelt als een
start van een rijker leven waar geen ontkomen meer aan is.
Durf te voelen, het leven is kor,t straal.
Ik wil met trots naar mezelf kunnen kijken.
Ik hoop dat de verkregen inzichten me zullen leiden, ik wil niet meer vluchten achter een beeldscherm, maar leven in het hier en nu.
Opnieuw de liefde voelen tussen mij en mijn partner. Mijn mening beschermen ( opkomen).
Weer de lente kunnen voelen ( plezier in het leven).
In de spotlight durven staan.
Rennen i.p.v. stilstaan.

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Ho’omana Transformatietraining

Door ervaring je gedragspatronen veranderen en dichter bij jezelf komen. Wie wil dit nou niet? Ik kwam op een punt in mijn leven waarop ik merkte dat ik rationeel veel wist over mezelf, maar emotioneel niet in staat was om dit me eigen te maken. Ondanks goede gesprekken met familie, vrienden en specialisten kwamen mijn hoofd en gevoel niet op een lijn. Dankzij deze training is het mij gelukt om hier verandering in te brengen.

Hoe is dat mogelijk?

Door open te staan voor de uitnodigingen die je krijgt om jezelf en je grenzen op te zoeken, dit te ervaren in een veilige omgeving waarin niet geoordeeld wordt en door stapje-voor-stapje meer op jezelf te vertrouwen. Ga niet uit van een ‘goed of fout’ of van de verwachtingen van anderen, maar van wat past bij jou. Als je echt handelt naar wat bij je past, dan is dat (meer dan) goed.

Daarnaast ben ik erg te spreken over de concrete manier van werken tijdens deze training. Er is geen vast programma, iedere training is anders. De groep bepaalt wat er wanneer gebeurd, wat het echt maatwerk maakt.

Ervaringen op papier

Het beschrijven van je ervaringen op papier is moeilijk. Waarom is de ene zomervakantie leuker dan de andere, ondanks dat de omstandigheden (mooi weer, goed gezelschap en prachtige omgeving) gelijk zijn? Omdat jij de vakantie op een andere manier beleefd hebt. Jij voelt heel duidelijk de verschillen. Dit gevoel beschrijven is een heel ander verhaal. Een andere associatie die me te binnen schiet is die van je levenspartner. Er zijn een heleboel leuke, knappe, humoristische mensen op aarde. Toch weet jij dat die ene persoon voor jou hét is.

Tijdens deze training heb ik heel veel geleerd. Een aantal dingen wil ik in het bijzonder noemen:

–        bewuster leven

–        het belang van familie

–        het hele scala van emoties hoort bij mij en daar ben ik blij mee

Bewuster leven

Dit klinkt heel groot en zo is het ook bedoelt. De manier waarop je alles in je leven doet beschrijft hoe jij leeft. Werk je bijvoorbeeld ’s morgens snel je boterham naar binnen, omdat je haast hebt en in je hoofd bezig bent met wat je allemaal moet doen vandaag (druk, druk, druk)? Of luister je ’s morgens naar jezelf om te bepalen wat je überhaupt wilt eten. Geniet je van je ontbijt? Dit kost niet meer tijd, maar maakt wel dat je energieker de dag tegemoet treedt. Je neemt je omgeving beter waar met deze levenshouding.

Het belang van familie

Familie legt een basis bij je, waar jij vervolgens je keuzes en gedragspatronen op baseert c.q. afstemt.  Persoonlijk ervaar ik geen slachtoffer c.q. schuldrollen. Met de beste intenties gaat familie met me om. Help elkaar en laat je ook helpen, aangezien we samen zijn. Dit vertrouwen in elkaar vind je niet alleen thuis bij je bloedbanden, maar ook bij de mensen op je werk en op de sportvereniging. De meeste mensen hebben het beste met je voor en kun je als een soort familie beschouwen.

Tijdens de training heb ik een heel sterk familiegevoel ervaren. Ik voelde me als deelnemer verbonden met de trainers en mede deelnemers. Een heerlijk gevoel, wat maakte dat ik -als binnenvetter- me meer open durfde te stellen en meer kon leren.

Het hele scala van emoties hoort bij mij en daar ben ik blij mee

Sterk en optimistisch waren mijn beste en meest zichtbare kwaliteiten. Andere emoties kostten mij veel energie omdat ik druk bezig was deze weg te stoppen. Ik heb ervaren hoe fijn het is dat het hele scale bij mij hoort. Zo streng voor jezelf zijn gaat ten koste van jezelf. Daarnaast heeft dit ook een negatieve uitwerking op je omgeving. Het geweldige is, is dat goed voor jezelf zorgen niet alleen een goede uitwerking op jezelf heeft maar ook op die van je omgeving. Een win-win situatie, waarbij je elkaar versterkt.

Na de training

Al met al kwam ik als een herboren persoon thuis. Mijn omgeving moest hier vervolgens wel aan wennen. Waarom reageert ze anders op wat we zeggen c.q. doen? Ook ik heb even nodig gehad om alles te laten bezinken. Het openhouden van de communicatiekanalen naar elkaar thuis is voor mij essentieel om elkaar te blijven begrijpen.

Dankbaar ben ik voor het feit dat ik deze training heb mogen meemaken en trots ben ik op het feit dat ik de stap heb gezet om eraan deel te nemen. Ik geniet ontzettend van het intenser leven. Iedereen die de stap van zijn hoofd naar zijn hart (van rationeel naar emotioneel) wil maken, dichter bij zichzelf wil komen en zijn omgeving daarvan wil laten meegenieten raad ik de training aan!

Willemijn, oktober 2012

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Inmiddels weer terug van een 10 daagse training bij IPBO. Het was heftig, confronterend, innerlijke strijd gestreden (en overwonnen!), inspannend, gezellig en familiair. Hebben veel verdriet verwerkt en ook veel plezier gehad. Opgehoopte spanning en opgekropte woede verwerkt. Agressie uit mijn lijf gewerkt. Oude patronen gesignaleerd en bewust verbroken. Het diende mij niet en deze waren destructief. Ruimte gemaakt om nieuwe patronen te creëren. Zowel persoonlijke als relationele. Een fantastisch warm gezin mogen ontmoeten die heel veel kennis, kunde, en vooral liefde hebben gedeeld. In 10 dagen tijd heel veel rijker geworden en ontzettend veel energie en ideeën opgedaan. Vooral de noodzaak gevoeld om dit positief te gebruiken en ook in deze zin te veranderen. Vandaag dan ook met frisse moed begonnen aan het bouwen aan zaken die mij wel dienen. Voel mij herboren en laat de pijn en verdriet achter mij. Tijd voor nieuwe ervaringen die mij wel dienen. Dank aan de familie Nap is dan ook groot!!

Marcel, april 2013.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Live the life you love.

Al zo lang stond deze training op mijn wensenlijstje. Toen de dag eenmaal  was aangebroken heb ik welgeteld 4 minuten onzekerheid gevoeld. Was dit wel de juiste keuze? Ga ik dit leuk vinden?  Gaat dit mij goed doen?!?!

Na exact 4 minuten was het weg en voelde en ervaarde ik mijn nieuwe ‘ tijdelijke’ familie. Wat een rust, vrede, warmte en liefde. Jazeker dit was de juiste keus. Ik ga dit leuk vinden en dit gaat mij goed doen.

Van mijn 10 dagen bij de familie Nap heb ik elke dag genoten. Het programma dat eigenlijk ontstaat en groeit tijdens de training zelf, voelt als een weg die je automatisch wilt bewandelen. Ik voelde alle ruimte om te zijn wie ik ben of wie ik wil zijn. Bewust of onbewust krijgt alles zijn aandacht. Dat is juist het bijzondere.

Terug naar de basis in mijzelf. Dat was een van mijn redenen om deze training te gaan doen. En samen met mijn medecursisten (wat heel zakelijk klinkt want het voelt echt als familie) hebben we allen onze eigen doelen nagestreefd. Uiteraard doe je alles voor jezelf en ben je daar voor jezelf. Maar juist de aanwezigheid van anderen, het samen ontdekken, durven, ervaren en doen maakt deze reis bijzonder aangenaam. Je leert van elkaar en je krijgt een spiegel voor, maar je krijgt ook liefde en ruimte om helemaal jezelf te zijn in een groep! Een gevoel van waardering waar iedereen toch wel een beetje naar opzoek is in het leven (denk ik).

Om nou te zeggen dat de 10 dagen voorbij zijn gevlogen dat weet ik niet. Ergens wel want het spreekwoord klopt, “de tijd vliegt wanneer….”  Maar aan de andere kant was elke dag en elk uur waardevol.  Je leert om van elk moment iets moois te maken (dat heb ik geleerd althans).

Elke emotie en elk gevoel mag geleefd worden. Geef jezelf daar de ruimte voor en spreek het uit. Deze filosofie probeer ik elke dag een beetje meer te handhaven. En het is waar, je kunt heel erg veel zelf doen en je hebt heel erg veel in eigen hand. Als je het daar ook maar bij houdt. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen denken en doen. Daar heb je invloed op en daar ligt nu ook mijn focus. En niet op wat andere daarvan vinden, denken of doen, want dat gebeurd toch wel.

‘Live the life you love’… ‘Impossible is nothing’… one liners die ik al voor deze reis op mijn lichaam getatoeëerd had om ze na te streven. Maar gedurende deze training ben ik nog meer waarde gaan hechten aan deze woorden en is het eigenlijk echt een levensmotto geworden.

Sandy, oktober 2013


Stralen.

Stralen van onvoorwaardelijke liefde mocht ik ontvangen tijdens deze reis. Een glimp uit de eeuwige stilte vergezelde me De heiligheid die ik ken uit het buitenleven natuur en bos ervaar ik nu in mijn eigen lichaam. Met het afstemmen op de babyfoto en een stevige smak tegen de grond, ontwaakte ik uit een droom. Die vertelde me:”met je voeten op de grond, twee stevige benen en een open hart, wees liefhebbend, natuur en dus ook van jezelf, want je maakt er deel vanuit. Het leven is niet enkel een mooie glimlach uit de 7e hemel of een paradijs. Wees ook eigen-wijs. Je bent mooi van binnen. Wees zoals een boom: krachtig en flexibel, geworteld in de diepte en reikend naar de eeuwigheid. Laat het vuur in je branden. Het vuur van kracht, liefde en passie en geniet van het aanwezig zijn in de wijde omtrek. Neem je ruimte in en leid je leven vanuit je natuurlijke kracht. Laat alles wat je eigen is meedoen in het spel. Zo biedt de grootste storm toch mogelijkheid tot ontspanning. Verberg je niet in de grot met je kaarsjes en edelstenen, maar kom tevoorschijn met je lichte en donkere kanten. Voel jezelf als herboren en herinner dat je elke dag opnieuw kan kiezen om geboren te worden.

In liefde.

__________________________________________________________________________________________

Mijn reis,
Zondag thuis gekomen van mijn bijzondere tien daagse reis. De bestemming was onbekend en de af te leggen afstand relatief kort.
Tijdens mijn reis ben ik heel ver weg geweest en heb bijzondere bestemmingen bereikt. De dalen waren heftig en intens, de toppen waren heel mooi en het uitzicht adembenemend.

Mijn dank gaat uit naar mijn reisgenoten met wie ik dit heb mogen meemaken en met wie ik dit alles heb mogen delen. Ik heb genoten van de belevingen, het samen zijn maar ook van de stiltes.

Maar vooral gaat mijn dank uit naar onze gidsen die ons liefdevol hebben begeleid tijdens deze mooie reis, zij wisten mij door het dal te leiden en zij wezen me op de paden naar de toppen.

Ik sta in weer met beide benen op de aarde en ben nu aan het genieten van mijn thuis komst, de herinneringen zullen me altijd dierbaar blijven. Mijn familie is in ieder geval een stuk groter geworden.

Groetjes en veel liefs,
J.B.

___________________________________________________________________________________________________

Goedemorgen Jose,

Laat ik beginnen om te zeggen dat het weer heerlijk was om bij jullie te zijn.
In jullie sfeer….

Alle ervaring, beelden en gevoelens van 3 jaar geleden kwamen weer voorbij.
Op dit moment kijk ik met heel andere ogen naar alles dan in die tijd en … ook waar jullie mee bezig zijn.
Het lijkt of ik nu helderder zie, waarneem. Kan zien wat er IS en minder kijk naar het door mijzelf gemaakte drama.
En ik wil alleen maar zeggen dat wat jullie zijn en uitdragen prachtig is.
Zo mooi, zuiver en puur en tegelijkertijd ´geen gelul´ en wollig gedoe.

Ik heb genoten van de avond. De info die je gaf (blijf maar lekker praten).
Veel herkenning, en weer een stukje visie opgesnoven van een heel mooie benadering van het Leven. Herkenbaar en voelbaar in mijzelf.

Kortom een Top Avond op nog geen 10 minuten van mijn huis. Schrijf mij maar alvast in voor de volgende avond (ik neem dan teven mijn compagnon mee).

 Fijne zondag….!!!

 Frank

Ook een testimonial insturen? Dat kan! Beschrijf jouw ervaring en stuur deze naar info@hoomana.nl!